Completion of St Albans Place, Leeds

Last week, we handed over the completed building at St Albans Place in Leeds – a £29.8m student accommodation building in Leeds City Centre. The 18 storey development will provide 376 state of the art studio apartments to students studying in Leeds. The building also includes communal hubs, a gym, study areas, a coffee lounge, cycle store, movie room and laundry facilities. The first students moved into the building on Saturday 10th August, the day after handover, which is a month earlier than the original occupation date that the Client originally planned. This was a fantastic achievement by the site team, who have worked non-stop over the past few weeks to achieve this early...

Completion of Heron House

Back in April Heron House was completed and handed over to Manchester City Council.  The refurbishment works have provided 12000m2 of new modern office space with three core areas, six lifts and two remodelled reception areas. The handover brings to an end a journey that started in February 2017.  Over the course of the 68-week build programme, long and varied hours were worked by the team to overcome the logistical challenges of a tight city centre site and keeping the eight businesses operational throughout the work.  This was also achieved around the sensitive nature of Manchester City Council’s registrar operations and with an average of 20 ceremonies a week. We were able to effectively deal with these challenges plus incorporate significant scheme changes, meeting CSR targets whilst delivering a quality product.  We have received praise for the efforts of the Kier team for our collaborative approach and delivering a quality transformation to the agreed programme. A project the whole team has owned from start to finish and can be extremely proud...

Skills day at Barnsley NHS Blood Transplant project

We held a skills day at our project at NHS Blood Transplant Centre in Barnsley on Friday 8th July. The event was for young people leaving care aged 16 to 24 and it was supported by operatives from Barnsley including 3 apprentices and Josh Close who came through the care systems. The day was created after consultation with the More and Better Jobs Team at Barnsley MBC and Kier Housing Maintenance and the aim was to give the young people a ‘taster’ of construction and by working with and spending time with the apprentices to help them raise their aspirations to realise their potential. Around 24% of offenders within the prison system have come through the care system so the more that we, as a company and individuals, can have a positive impact on their lives the more chance they have of successfully gaining employment. Ken Keenan of Barnsley Council said of the event; “I just wanted to thank you and your colleagues for the effort and work that you put in to making the industry day for a group of young people from Barnsley so rewarding for them. The young people were very reticent to start with but by the time I had to leave they were all really keen to move their lives on in a real positive way. I know that this must be outside your normal working brief but I really want you to know that your input really made a difference to those young people’s view of themselves and the day was...

BIM presentation to Year 6 students at St Cuthberts

In June 2019, Dave Parr, Colin Bedlington and Rob Toon visited the existing St Cuthbert’s Primary School in Liverpool to meet the Year 6 pupils and show them how we use digital technology in construction, in particular on their new school that Kier are currently delivering on site. As part of the session, the Kier team gave a presentation to around thirty Year 6 pupils and this included a number of CGI images of their new school and engaging with the pupils about the various careers in construction and how the school is built. The pupils were then split into 3 groups, with each group having the opportunity to use the Virtual Reality (VR) headsets to move around their new school using the model; navigating the model on a PC to visit different areas of the school, such as the new classrooms, hall and staff room; reviewing the data captured from the Matterport camera, which we used the scan their existing school hall and the review of the time lapse video that has captured the work on site to...

St Cuthberts – progress on site and school site visit

St Cuthbert’s Primary School is a new build school for 240 pupils that will replace the existing school building. Works that have taken place to date are setting up the site, haul road, cabins and fence lines, installed the piling mat, piling and drainage works and commenced the steel frame. The project is at week 15 of a 73 week programme. On the 29th March, children from Year 6 and Foundation 2 visited their new St Cuthberts school site to see the progress to date. This visit has helped the children as Year 6 are compiling a news article on construction to which we will provide a prize when the winner has been chosen. Chris Hawes (Assistant QS) is new to the business and undertook the challenge to host both the visit and a question and answer session. Some of the questions asked...

Completion of Windmill Green

Earlier this year, we successfully handed over the Windmill Green project at Mount Street in Manchester. The building consists of seven floors, six of which are allocated for commercial use, with ground floor retail units and a roof pavilion / terrace overlooking the City of Manchester. The building has total floor area of 82000 sq ft and within the atrium there are two main features – a floating staircase and a living green wall. Two beehives are also installed on the roof terrace. Buildings account for 40% of the carbon we generate as a society and the design of Windmill Green had noted this. Built with sustainability in mind, there are solar panels on the roof, efficient LED lighting on the ceiling, showers and bike racks on the ground floor for cyclists. All this and many other features have contributed in achieving BREEAM Outstanding. Windmill Green is currently the second building in Manchester to achieve this. The construction involved building three floors on an existing structure, with a new lift core, steel infill to the existing courtyard incorporating a verendeal truss to form an external overhang at the second floor, toilet blocks to each floor and raised access flooring to the office areas. The external envelope consists of bright green/dark grey terracotta fixed onto a curtain walling facade with new steps and pavings to the external...